TEAM HEUSCHNAPS – König Ludwig Bike Marathon 72 km (bröt efter 52 km)

Äntligen återförening med Marcus och äventyr med Team Heuschnaps, sist vi var iväg var Annbritt (husbilen) med och det låg fortfarande en halvmeter snö. Men nu var det dags igen, Bayersk högsommar, en temperatur på över 30 grader och 72 km MTB.

Istället för en perfekt uppladdning i husbil blev det tidig uppstigning och avfärd mot Oberammergau och König Ludwig Bike Marathon på MTB. Då jag inte har någon “riktigt” MTB så fick det bli och bygga om min gamla Cyclepro. Fick den i födelsedagspresent när jag var runt 12 år så nästan 20 år gammal (18-20 kg rostig stålram med alivo komponenter och eftermonterade v-bromsar) Så av med pakethållare och allt annat lull-lull, leta upp ett par gamla mtb-däck, ny kedja, kassett och bromsar och sedan hoppas att allt skulle hålla över 72 km.

Väl på plats så blir det efteranmälan och ombyte ch efter 7 toalettbesök så var jag redo för start. Vi bestämmer oss redan från början för och ta det lugnt och köra ihop, det blir dock kämpiga första kilometrar när bromsarna ligger på både bak och fram, och vi blir omkörda av nästan allihop, har nog aldrig cyklat så fort med min stackars gamla cykel med hastigheter på över 40 km/h på platten. Vi kommer in i första stigningen och redan nu är det äckligt varmt, solen ligger på och svetten sprutar, startade med längdhandskar men de rök snabbt och bästa hade varit o köra i bara cykelbyxor. Kedjan hoppade nästan direkt och fortsatte hoppa ända till jag lärt mig hur och vilka växlar som funkar.

I första utförsbacken tappar jag Marcus och blir lite stressad av och köra nerför  då jag har allt annat än bra kontroll på cykeln. Men Marcus väntar in och snart är vi tillsammans igen, tyvärr tappar vi även bort varandra nästan direkt, då jag cyklar förbi Marcus i stigningen uppför, han missar dock att jag kör förbi och stannar för att vänta in mig, jag tänker att han kör ifrån mig på vägen ner och tror att han ligger direkt bakom mig och att han kommer ifatt och förbi på vägen ner. Andra branten är riktigt hardcore det blir till att köra väldigt lugnt nerför, passerar en olycka som såg allvarlig ut och kör ännu försiktigare. Har ingen koll på annat än att ta mig ner och tror att Marcus nu har kört förbi mig.

Så när det väl planar ut så försöker jag köra så håt det går för att komma ifatt Marcus, vid första vätskekontrollen har jag fortfarande inte sett honom, stannar och väntar ett par minuter men kör sedan vidare. Under tiden har Marcus först stått och väntat i 10 min på mig, sedan vänt för att se så jag inte haft en olycka, vänt tillbaka igen och på varje kontroll frågat om jag passerat (de körde helt manuella kontroller med notering av startnummer och klockslag) men ingen hade noterat att jag passerat så han trodde att jag brutit.

Så tyvärr kör vi resten av loppet på egen hand, sjuka utförsbackar och riktigt branta stigningar och dessutom en sol som bara bombade hela tiden. Pulsklockan noterade 36 grader varmt i den sista stigningen där solen låg på som mest.

Redan i andra stigningen så hade jag bestämt mig att det inte blir mer än 52 km (var ett extra varv för 72 km) och värmen var verkligen helt crazy. Utförsåkning på en odämpad MTB var verkligen en upplevelse (även om jag inte rekommenderar det, har en helt underbar träningsvärk i triceps och ryggen)  Och varje gång det var dags att bromsa var ren terror.

Men det var riktigt kul och tävla på MTB och även om det inte är en helt rättvis jämförelse skulle jag nog fortfarande hålla landsvägscykling för ett snäpp hårdare, men skulle nog behöva köra lite mer för att kunna göra en rättvis jämförelse, och definitivt skaffa en bättre cykel.

Riktigt bra organisation på loppet, härliga vyer och bra ordning och redo, skulle möjligtvis varit en vätskekontroll men med tanke på att förra året tydligen var ett gyttjebad så får det ändå väl godkänt.

Blev tyvärr diskvalificerad men spelar ingen större roll, viktiga var att deltaga. Efter pastaparty och alkoholfri Weissbier så blev det after cycle med bad i Starnberger See.

http://www.strava.com/activities/163422804

Can not load images!

 

About Patrik Lundberg

http://www.strava.com/athletes/724757

Patrik Lundberg

http://www.strava.com/athletes/724757

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *