Att meka med cyklar

Har alltid gillat och skruva och meka med saker och med en mycket uppmuntrande far har jag haft möjlighet att få plocka isär alla möjliga saker (som sedan inte gick att få ihop igen) och redan som liten brukade jag serva min cykel, kedjeoljan var det viktigaste och minns än idag att det bara kunde gå en timme eller två innan kedjan behövde ännu mer olja (lyckades dessutom dra av en fingernagel som fastnade i kedjan mitt i servandet)

Till skillnad mot längdskidåkningen där jag är totalt ointresserad av och sköta skidor m.m. så skall cykeln vara i toppskick utan minsta lilla missljud eller småfel.

Det dröjde dock ganska länge innan jag började meka i vuxen ålder, jag fick ett verktygsset för cykelreparatur på en födelsedag för några år sedan men det stod mest och dammade ända till jag knäckte en bakfälg på MTBn och var tvungen att byta, tyske kompisen Peter är riktigt grym och är inne på sitt tredje MTB-bygge så efter en grundkurs av honom så började jag faktiskt lite försiktigt med att försöka ställa in växlar m.m.

De första äventyren slutade dock med besök hos cykelverkstaden runt hörnet som fick rätta till all oreda som jag ställt till med (laga aldrig det som inte är trasigt gäller även på cykel)

Sakta men säkert lärde jag mig dock hur växlar, lager m.m. fungerar och även om det fortfarande händer att det får bli paus för att gå upp och sätta sig framför datorn för att titta på Youtube för att se vad jag missat så är det riktigt kul och det har blivit en riktig hobby att gå ner i källaren och meka lite i min mobila cykelverkstad.

Under girot var det riktigt häftigt och se hur snabbt och stiligt mekanikerna jobbade med service efter etapperna och efter att ha sett Tacx Spider Team i insats så blev efter mycket letande och väntade på ebay ett mitt och det har visat sig vara ett guldköp (satsa pengar på ett bra mekställ det lönar sig!) Har numera uppgraderat så att jag även har ett Tacx Spider Prof (de är kompatibla så byter bara infästning beroende på vilken cykel som ska servas)

Brukar passa på och önska mig ett verktyg eller två när det är dags för önskelista och har sakta men säkert samlat på mig nästan allt som behövs för en kunna fixa det mesta själv på en cykel.

Rikta hjul är det enda som jag fortfarande gör på cykelverkstad. I höstas medan jag sökte jobb så tog jag en provanställning på en cykelverkstad, dåligt betalt men tänkte att det kunde vara kul och jobba med sin hobby, visade sig dock rätt snabbt att jag inte passade in särskilt bra, men lärde mig massor under den veckan och kan verkligen rekommendera att gå en mekkurs för er som är intresserade. På verkstaden jobbade dessutom en Cykelmekanikermästare (Här nere finns fortfarande mästartitlar kvar och har hög status även inom serviceyrken)

Can not load file!

 

 

 

 

 

About Patrik Lundberg

http://www.strava.com/athletes/724757

Patrik Lundberg

http://www.strava.com/athletes/724757

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *